Skip to main content
European School Education Platform

Ставови

Стручни ставови и анализи во областа на училишното образование

keywords and a handshake

Анкета за училишни програми за менторство

Менторството обично се однесува на процес каде некое искусно лице, во улога на ментор, му помага на друго лице, т.н. менторирано лице, во развојот на конкретни вештини и знаења кои ќе го унапредат професионалниот и личниот раст на менторираното лице. На училишно ниво, можностите за менторство им се достапни на учениците, најчесто со фокус на нивните образовни постигнувања и добивањето социо-емоционална поддршка, како и на наставниците, како на пример во контекст на програми за иницијална обука или континуиран професионален развој.
Professional development
a school boy meeting a firefighter

Градење мрежи меѓу училиштата и опкружувањето заради подобрување на образованието

Подобрувањето на училиштата e постојана задача за различните образовни чинители. Во оваа статија, Хосе Луис Муњос Морено од Автономниот универзитет на Барселона се осврнува на важноста на соработката меѓу училиштата и заедниците во рамките на овој процес.
School partnerships and networks
Interview visual - Paul Downes

Разговараме за образованието: „Патеки до училиштен успех“

Професор Пол Даунс, директор на Центарот за образовна обесправеност при Институтот за образование на Градскиот универзитет во Даблин, неодамна ги сподели своите размислувања за новиот предлог на Европската комисија за Препорака на Советот за „Патеки кон училиштен успех“. Документот содржи мерки за политики за справување со предвременото напуштање на образованието и слабите образовни постигнувања во однос на основните вештини.
Inclusion
Policy development
Tackling early school leaving
Well-being
young girls holding hands

Социјално и емоционално учење за ментално здравје и благосостојба

Психолошкото влијание на пандемијата ја нагласи потребата за погрижлив и посочувствителен образовен систем за да ги поддржи социјалните и емоционалните потреби на децата и младите. Во оваа статија, Кармел Кефаи од Универзитетот во Малта објаснува како може да се зафатиме со оваа тема.
Social skills
Well-being
A teacher and a special needs pupil with a magnifying glass

Инклузивно или образование за посебни потреби? Тековни трендови и грижи низ Европа

Развојот на поинклузивни образовни системи се повеќе се гледа како императив, но исто така и како предизвик низ цела Европа. Современите гледишта за инклузивното образование го согледуваат како „принцип на организирање“ кој ги поткрепува училишните структури и процеси. Инклузивното образование им дава на сите ученици еднакви можности за учење во согласност со пристапот кон образованието заснован на права (Европска агенција, 2018а).
Inclusion
Special needs education
girl with red nose

Учење да се размислува со срцето: Улогата на театарската лакрдија во образованието на наставниците

Во оваа статија, Д-р Мартин Росон споделува како театарската лакрдија може да им помогне на наставниците да се ослободат од нивните инхибиции и да се најдат себеси во сегашноста, засновано на истражувањето и практиката според едукативните постапки на Steiner Waldorf.
Career guidance
Professional development
Education Talk interview on low-cost digital tools with Julien Bobroff

Разговори за образованието: Поддршка на образованието по наука со евтини дигитални алатки

Во ова интервју, Џулиен Боброф, физичар и професор на универзитетот Парис-Сацлаи, покажува како да се користат евтини алатки, како што се паметните телефони, за да се предава наука на поинтересни начини.
Digital tools
Hands and musical notes

СТЕАМизирање на партитурата

Во оваа статија, д-р Даухи Карни го споделува своето лично искуство како предавач по музика и ни кажува како СТЕАМ (природни науки, технологија, инженерство, уметност и математика) влијаел врз неговиот пристап во подучувањето.
Arts
Education talk interview on artificial intelligence with Marco Neves

Разговори за образованието: Вештачката интелигенција во образованието

Како вештачката интелигенција (ВИ) влијае на образованието и кои се клучните согледувања за наставниците? Слушнете го разговорот со Марко Невес, наставник и консултант, за да дознаете повеќе.
School governance