Skip to main content
European School Education Platform

Актуелно

Новости и настани за европските политики и активности во полето на училишното образование

A teacher and pupils using a drone

Резултатите од анкетата со наставниците во однос на вештачката интелигенција ѝ помагаат на Европската комисија во развојот на етички насоки

Резултатите од една неодамнешна анкета покажуваат дека активните наставници имаат поголем интерес (82 %) за вештачката интелигенција (ВИ) и за податоците во образованието отколку другите образовни чинители. Меѓутоа, резултатите, исто така, ни откриваат дека речиси никој од наставниците не е вклучен во одлучувањето за изборот на алатки за ВИ и податоци, ниту во однос на нивната употреба во образованието.
Digital tools
Policy development
peace poster children handprints

На Европа ѝ е потребно мировно образование – на мировното образование му е потребна Европа

Луѓето може да бидат подучени како на конструктивен начин да се справуваат со конфликтите и како да се намалат случаите на насилство. Со вклучување на сите, може да се обезбеди помирна иднина. Оние кои се залагаат за образование за мир се обврзаа да помогнат во сите корисни и неопходни процеси на учење кои одат во прилог на неговите цели. Во оваа статија, професор Ули Јегер и д-р Никол Рибер од Фондацијата „Бергхоф“ ќе ни кажат повеќе за мировното образование во Европа.
children in science class

Креатори на иднината ја мобилизира локалната заедница за носење нови вештини во училиштата

Секој има некоја вештина за која што може да подучува. Тоа е основната идеја на иницијативата естонски Креатори на иднината, која ги охрабрува членовите на заедницата и професионалците да се ангажираат со учениците и во училиштата и на работните места.
Learning to learn
School partnerships and networks
European Commission Education Summit 2022 (banner)

Фокусираност на патеките до училишниот успех на петтиот Европски образовен самит

Петтиот Европски образовен самит, одржан на 1 декември 2022 година им овозможи на младите претставници и членовите на заедницата за образование и обука од целата Европска унија (ЕУ) да се соберат, да ги анализираат минатите достигнувања и да ги идентификуваат идните чекори за справување со тековните образовни предизвици.
Events
Well-being
Working around a table

Евалуација на квалитетот на предучилишното образование и грижа: цели и начела

За сите деца да можат целосно да уживаат во придобивките од предучилишното образование и грижа, од суштинско значење е услугите за предучилишно образование и грижа да бидат со висок квалитет. Тоа мора да се гарантира преку ефикасен систем за следење и евалуација.
Early Childhood Education and Care
Policy development
Annual Theme

Истакната група за темата на еТвининг за 2022 година „Нашата иднина, убава, одржлива, заедничка: училиштата и Новиот европски Баухаус“

Започнувајќи од април 2022 година, групата нуди можности за професионален развој и ресурси за подучување и учење за членовите на заедницата на еТвининг да ја истражуваат темата „Училиштата и Новиот европски Баухаус“. Целта беше да се осмислат начини на кои идните простори за учење би станале поубави, поодржливи и поинклузивни.
Classroom management
Inclusion
Professional development
eTwinning Schools Annual Conference

Резиме на годишна конференција

Годишната конференција за еТвининг училишта, којашто се одржа од 7–9 декември, ги запозна учесниците со инклузивните и иновативните практики на еТвининг училиштата.
Cultural diversity
Digital tools
Professional development
eTwinning Ukrainian Group Activities

eTwinning community rallies around Ukrainian teachers and students

Актуелната војна во Украина и суровата реалност што го снајде украинскиот народ донесоа тага насекаде низ светот. Заедницата на еТвининг реагираше солидарно за да им покаже на украинските ученици, родители и наставници дека ситуацијата во Украина нè засега сите нас и дека сите ние се залагаме за ставање крај на конфликтот.
Cultural diversity
Cultural heritage
Inclusion
Well-being
Kampus Production

Онлајн конференција на еТвининг за иницијално образование на наставници: Обезбедување соработливи, инклузивни и одржливи професионални практики за идните наставници преку еТвининг

Онлајн конференцијата на еТвининг посветена на иницијалното образование на наставници, којашто се одржа од 30 ноември до 2 декември, обезбеди сознанија, инспирација и опипливи алатки за професионалците во полето на иницијално образование на наставници.
Career guidance
Professional development